Ik moest en zou het hebben. Ik wilde gegratineerde oesters als amuse met het kerstdiner. Ik doe graag dingen zoals het hoort. Dus, oesters open je met een echte oestermes.
Eén dag voor kerstavond, ja ja alles op het laatst, liep ik een winkel binnen. De eerste gedachte was niet echt positief. Man allemachtig wat is dit? Deze winkel had 55 jaar stilgestaan in haar inrichting. Ik dacht hier ga ik het zeker niet vinden.Weinig waar was met logica opgesteld. Na wat heen en weer te hebben gelopen had ik nog maar weinig hoop om een oestermes te vinden. Ik liep naar de uitgang totdat ik met bijna ongeloof in een halflege vitrine de oestermes zag die ik nodig had. Ha, weliswaar in een oud doosje bij elkaar gehouden met vergeeld plakband. Iedereen kent Jan Snel en zijn winkel. Hij had enorme borstels van wenkbrouwen en een overhemdkraagje met een bruine rand. Dat leidde mij zo af, dat ik de prijs die hij opnoemde, niet eens wilde verstaan leek wel. Ik zei pardon? 31 euro? Ja, dat staat er op zei hij. Ik haalde het uit het doosje en ik moet zeggen, dat het wel kwaliteit was. Ik wilde het per se hebben want ik had het al eens met een aardappelschilmesje gedaan en dat ging niet al te makkelijk.
Zo, nou heb ik het mesje, nou de oesters nog.
Onlangs wist een collega mij te vertellen waar ik ze kon vinden. Nooit geweten dat je ze hier aan de nederlandse waterkant kon vinden. Rauwe oesters vind ik niet echt lekker. Maar net zoals met haring, wil ik het wel leren eten. Echter, gegratineerde oesters (foto) in een vers geklopte roomsaus met wat peper, nootmuskaat, cayennepeper, knoflook, gesnipperde ui, peterselie en geraspte jongbelegen kaas, goddelijk! Met een stevige schroevendraaier en handschoenen ging ik op pad om in de vluchthaven van Bruinisse oesters te steken.
Heerlijk om zo vroeg in de ochtend bij laagtij en rond het vriespunt met enkele meeuwen als metgezellen, langs het water te struinen om oesters te steken. Ik heb het zelfs aangedurfd, zoals verwente oesterliefhebbers dat doen, om enkele oesters ter plekke direct na het openen zo uit de schelp naar binnen te slurpen. Eet smakelijk!
3 opmerkingen:
Maar hoe smaakte zo een rauwe oester dan, vraag ik me af....
Een beetje vissig met een zoutig water smaakje. Ik heb zo mijn bedenkingen als ik het heb doorgeslikt. ha ha ha
en het was erg lekker broer.
Een reactie posten